Látható burkoló hibák

1. Burkolandó lapok lerakása nem egy síkban van

A burkoló szakmában akkor beszélünk vállasodásról, ha burkolandó lapok lerakáshoz nem kerülnek egy síkba, tehát a szakember nem fordít kellő figyelmet a lapok pontos egymáshoz illesztéséhez. Előfordul azonban az is, hogy a lapok nem minden esetben alkalmasak a tökéletes illesztéshez. Tapasztalataim szerint klipszeket kell használni a burkoló munka során, hiszen csak így végezhetünk kifogástalan munkát. Szakmán belül sajnos sokan nem használják ezt a fajta megoldást, pedig a klipsszel lerakott felület mindig magáért beszél. A járólap síkok és a csempe síkok is tökéletesen passzolnak egymáshoz.

Miért alakulhat ki ez a probléma? Elsősorban azért, mert nem egyenletes a fogadó felület, amelyre a csempe, járólap ragasztásra kerül. A nem egyenletes ragasztó felvitel is okozhat vállasodást. Nagyobb méretű lapok esetében előfordulhat, hogy azok síkjában lehet görbület, ezért lerakáskor a burkolólap sarkai a lap közepéhez viszonyítva lejjebb helyezkednek el. Ez a probléma már a 30x60 cm-es lapok esetén is előfordul, a 3.000-4.000 Ft-os árkategóriában.

A megoldás mindenképpen a klipszek használatában rejlik, ugyanis a görbeség bizonyos mértékig a klipszekkel kihúzható, a végeredmény pedig egy szép, sík felület lesz. Saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy gyengébb minőségű lapokkal nem érdemes kísérletezni, ha tartós és esztétikus burkolást szeretne a tulajdonos, hiszen ez a munka akár 15-20 évre szól, így nagyon fontos a minőségi alapanyag és a jó szakember választása.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy nincs-e vállasodás? Megfelelő eredményt hozott-e a burkoló munka?

Fogunk egy lámpát - ez lehet mobil telefon világítása is - és a fényt a lapok síkjába állítjuk, vagyis súrló fényt generálunk. Ha ezt megtesszük, akkora burkoló munka minősége, vagyis a felületi egyenetlenségek azonnal láthatóak lesznek.

Amennyiben a lapok ragasztása során a burkoló használja a szintező klipszeket, akkor a felület hibamentes lesz, vagy nagyon kevés felületi hiba látható raja. Néha előfordul, hogy egy-egy klipsz nem megfelelően van összehúzva, de a hibázási lehetőség ilyenkor minimális. 

2.)Vizes szerelvények lyukfúrásai túl nagyok

Előfordul, hogy a zuhany csaptelep takaró rózsája a kifúrt lyukat nem takarja el, vagy a konnektor kifúrása túl nagyra, vagy nem túl pontosra sikerült, amit a konnektor takarókerete sem takar el. Nagyon kellemetlen, ha ez csak a konnektor felrakása után derül ki, mert utólag ezeket a réseket eltakarni már nem lehet, végső megoldásként csempe cserével lehet orvosolni a hibát. Adott lyukmérethez választott koronás lyukfurót kell használni. 

3.)Rossz burkolat kiosztás

Burkoló munka során fontosnak tartom, hogy a burkolat kiosztása a megrendelővel egyeztetve legyen, mivel a csempék hosszúsága nagyon ritkán esik egybe az oldalfal hosszával, tehát valahol a csempéből vágni kell. Azt szoktam javasolni a megrendelőnek, hogy mindig a helyiség méreteihez válassza ki a csempét vagy a járólapot, hogy minél kevesebb vágási veszteség adódjon és a szimmetrikus elrendezés is könnyebben megoldható legyen. Például ha egy hosszanti folyosó 1 méter széles, oda 80x80 cm-es lapból nem túl szerencsés burkolni, mert ha középre van osztva a fuga, akkor a nagy lapból 50/50 cm lesz. Ekkora helyiségbe általában vagy 60x60 cm-es, vagy 100x100 cm-es lap az ideális a tökéletes burkoló munkához. 

4.)Pár év elteltével a burkoló lap feljön, elengedi a ragasztó 

Több oka is lehet annak, hogy a burkoló lap évek múltán feljön, most ezeket vesszük sorra.

A leggyakoribb ok, hogy hiányzik a dupla kenés a járólap lerakásakor.Amennyiben nagy lapokkal dolgozunk, úgy a burkoló felületet és a burkolatot is meg kell kenni ragasztóval. Csak így lehet garantálni, hogy közel 100%-os lesz a kapcsolat a fogadó felülettel. Amennyiben ez hiányzik, úgy előfordulhat, hogy pár éven belül a járólap kopogni kezd, a fuga megreped, és a járólap feljön.

Miért jön fel a járólap a padlóról? Hogyan előzhető meg?

A mélyalapozás hiánya is okozhatja a kevésbé tartós eredményt, vagy éppen a nem megfelelően tisztított és mélyalapozott felület is. Fontos tudni, hogy a mélyalapozó nem alkalmas arra, hogy a port megkösse, hanem egy alapos porszívózás követőn egy jobb tapadó felületet képez, és így egyfajta kapcsolatot teremt a felület és a járólap között a ragasztó segítségével. A burkoló lap feljöhet akkor is, ha rossz minőségű ragasztót használunk vagy rossz keverési aránnyal használjuk azt. Nagy felületeknél a dilatációra ráburkolás is lehet egyfajta magyarázat a kevésbé tartós burkolatra, amikor is a beton felület mozgásból eredő feszültségek így hatnak a burkoló lapokra.

5-10 év garanciát adok a munkámra, hiszen minden esetben dupla kenéssel burkolunk, a legjobb alapanyagokkal dolgozunk, és minden olyan munkafolyamatot elvégzünk, amely a tartós és esztétikus burkoló munkát segíti elő. 

5.)Fuga keresztek hiánya: 

A burkoló munka során gyakran tapasztalom, hogy a fugakeresztet nem használják. Ennek hiánya sajnos a felület lerakása, illetve fugázás után látszik. Fontos tudni, hogy ezt utólag javítani már nem lehet. Szakmai véleményem szerint nem biztos, hogy minden járólap szabad szemmel egyenlő távolságra lerakható, ezért szükséges a fugakeresztek használata.  

6.)Látható élzárásoknál csúnyán vágott lapok

Pozitív sarkok vágásai nem egyenletesek, élzárás során a csempe széle éles, töredezett marad.

7.) Igénytelen élzárások

A kivitelezés során gyakran találkozom olyan munkákkal, amikor a műanyag vagy fém élzárók úgy vannak beépítve, hogy azok nincsenek síkban a csempével, illetve járólappal. Ez azt is jelenti, hogy a beépítés során nem egységes az élzáró távolsága a csempe fugáival. Kétféleképpen mutatkozik ez meg: vagy nagyon közel a csempe széleihez, vagy túl nagy lesz a távolság. Egy másik gyakori hiba, hogy a vágott csempe széle ki van csipkézve az élzáró mellett. Egy következő rossz tapasztalat, hogy a külső sarkok végeit - ahol több élzáró fut össze - igénytelenül zárják. Szakmai véleményem szerint egy gérbe vágott sarok sokkal esztétikusabb és praktikusabb, illetve könnyebb a kialakítása is, minőségben sokkal magasabb színvonalat képvisel. Az így elzárt sarkok után kevesebb reklamáció érkezik a megrendelőtől. A gérbe vágott sarkok kialakítása szakértelmet, türelmet és gyakorlatot feltételez, melyek vállalkozásunkban a megfelelő kivitelezéshez egyszerre adottak. 

8.) Rosszul rögzített akril kád

Nagyobb testsúly esetén a kád elmozdul, az alja bereped, esetlegesen az oldalán a sziló kireped. Akril kádak beépítését úgy végezzük, hogy a gyártó által adott beépítési eszközökkel - peremrögzítő és kádláb - dolgozunk, hogy a garancia megmaradjon. Vannak sajnos olyan kádak, amelyek olcsóbban - és ezáltal kevesebb anyaggal, vékonyabb oldalfallal, vékonyabb aljzattal - állnak rendelkezésre. Az olcsóbb kádakkal nehezebb dolgozni, és élettartamuk is rövidebbnek bizonyul. Fontos megjegyezni a kádbeépítésnél, hogy a kádlábakon kívül a kád alját alá kell támasztani (pl. xps lap + purhab kombinációval), hogy a lábakon túl a további felület is kellő rögzítést kapjon. 

Nem látható burkoló hibák

Ezeket a hibákat nevezhetnénk akár rejtett hibáknak is, hiszen a megrendelő nem veszi észre, de az idő múlásával a burkoló felület károsodásához vezetnek. Ilyen probléma például, ha leesik a lábazati szegély a falról, a járólap elreped, ha nehezebb tárgy esik rá, vagy feljön egy-egy járólap.

Mi okozza a nem látható burkoló hibákat? 

Egyik ok lehet az alapos porszívózás hiánya. Okozhat hibát a rossz minőségű burkolandó felület, amely mállik, omladozik, vagy épp repedezett, illetve elöregedett a vakolat, vagy épp nagyon porózus a beton. Következő hibaforrás, ha nem volt mélyalapozás, vagy az alapozás nem a megfelelő módon történt meg a fogadó felületen. Az egyik leggyakoribb hiba burkoló munkánál, ha a ragasztó csak a fogadó felületre kerül, tehát hiányzik a dupla kenés. A rossz hőmérsékleti viszonyok - a túl alacsony, vagy túl magas hőmérséklet - is meghatározhatja a burkolási munka kimenetelét. Alapvető hibaforrás pedig a rossz minőségű anyagok választása, használata, illetve a rosszul megválasztott anyagtípus.

Mit jelent, hogy 100%-os a burkoló munka?

A sok hibaforrást elkerülve, a tartósságra és az esztétikumra is egyformán ügyelve igenis végezhető 100 %-os burkoló munka, lássuk mit is jelent ez pontosan. A megfelelően végzett burkoló munka után a lapok egy síkban vannak, nincs vállasodás. Járólap felületen mezítláb sétálva az ember körme nem törik le, felmosás után a vödör nem akad el a lapokon húzva. Szép és esztétikus a fuga és a szilózás is. Pontosak a vízszerelvények lyukfúrásai, a szerelvényezés után sem látszik a fúrások helye. A kádbeépítés során a kád nem mozdul el, a WC stabil és nagyobb testtömegű embernek is használható. Fontos szempont, hogy az alu, illetve műanyag élvédő helyett a gérbe vágott sarkok vannak kialakítva. Az épített zuhanyzó tálca lejtése megfelelő kell, hogy legyen, a lefolyóka esztétikus kialakítása mellett. A tökéletes burkoló munkánál a mozaik csempék is egy síkban van, a járólapok, csempék nem kopognak, a ragasztóval teljes felületük kenve van. Ha a fent leírtak megvalósulnak, akkor szakemberként kifogástalan burkoló munkát végeztünk, amely sok-sok évre garantálja a megfelelő funkcionális használatot a szép kialakítás mellett.