Tartós burkoló munka több munkafázis pontos összehangolásával valósítható meg, nincs ez máshogy a nappali burkolásánál sem. Első lépésként a felületet ellenőrizzük, fontos, hogy a beton megfelelően szilárd legyen, nem pedig porózus és töredezett. Alapos felporszívózás és portalanítás után kétszeri mély alapozással készítjük elő a burkolandó felületet. Nappali burkolásnál lényeges szempont az is, hogy beton aljzattal van-e dolgunk. Amennyiben esztrich betonnal kell dolgoznunk és nem sík a felülete, akkor aljzat kiegyenlítést végzünk. Csak ezután következhet a járólapok ragasztása.

Burkoló munkám során alapkövetelmény, hogy dupla kenési technikával végzem a burkolást, ami azt jelenti, hogy a járólapok hátoldalát is megkenjük ragasztóval. Ez azért fontos munkafolyamat, mert egyrészt csak így érhető el 100 %-os burkolat leragasztás, másrészt pedig tartósságot biztosít a burkolt felületen. Egy másik elengedhetetlen feltétel nappali burkolásnál a szintező klipszek használata, amelyeket a lapok lerakásánál, összehúzásra használunk. Így kerül minden lap éle egymáshoz viszonyítva 100 %-osan egy síkba. Megelőzhető a klipszekkel a vállasodás, illetve az ügyfél részéről a reklamáció a burkoló munka átadásakor.

Aljzat előkészítése

A burkolás előtt minden esetben előkészítjük az aljzatot, vagyis por, illetve szennyeződés mentessé tesszük azt. Lényeges szempont, hogy a burkolandó betonfelület ne legyen porózus. Ezt a következőképpen tudjuk ellenőrizni: egy szike pengéjét erősen meghúzzuk a beton felületen, ha nagy és mély nyomot hagy, akkora a betonfelület nem jó. .

Mély alapozás

Nappali burkolásnál a felület gondos előkészítése után jöhet a kétszeri mélyalapozás, burkolás előtt kb. 2 óra száradási idővel.

Milyen ragasztóval dolgozom?

Burkolásnál nemcsak a járólapok minősége, hanem az alapanyagként felhasznált ragasztó milyensége is befolyásolja a tartós végeredményt. Szakmai tapasztalataim szerint kicsi vagy közepes lapokhoz C2TES1-es ragasztót, nagy lapokhoz célszerű C2TES2 ragasztót használni. Nagyon nagy lapok esetében S2-es ragasztó ajánlott.

Padlófűtés esetén hogyan is történik a burkolás?

Amennyiben van padlófűtés, akkor a burkolás előtt 2-3 hétig érdemes a betont kifűteni. Ha a nappali burkolása téli időszakra esik, akkor sem gond, ha működik a padlófűtés, csak az a fontos, hogy a betonfelület ne legyen 20-22 foknál melegebb.

Kifűtetlen felületre burkolni kockázatos, burkoló munkámra csak úgy tudok garanciát adni, ha a munkálatokat megelőzően kifűtötték a burkolandó felületet. Lényeges megjegyezni, hogy sok újépítésű lakás esetében a fűtéspróba sokszor későbbre esik, mint maga a burkolás, de eddig ez nem okozott problémát. Az én javaslatom az, hogy legyen meg a fűtéspróba, és csak utána kezdődjön maga a burkolás.

Dupla kenés technikája

A nappali burkolásnál is kétoldalas kenéssel dolgozunk, elsősorban téglalap alakú járólapok esetében. Az alkalmazott technika előnye, hogy a járólap felülete 100 %-ban tapad a padló felületével. Így minimális a kockázata annak, hogy lapok idővel elváljanak, vagy feljöjjenek.

Padlófűtés esetén is jelentőséggel bír, hogy olyan ragasztási technikát válasszunk, amely során a burkolat alatt nem maradnak légrések.

Klipszek használata

A szintező klipszek alkalmazásának előnye, hogy teljesen sík felület készítését biztosítja. Hátránya pedig abban rejlik, hogy a járólapok klipszek nélküli lerakásához képest jóval munkaigényesebb. Egy jól burkolt felület akár 15-20 évre is szól, és korántsem sem mindegy, hogy szintkülönbségekkel teli járólapozott felületet, vagy egy tökéletesen burkolt felületet lát a mindennapokban a tulajdonos.

Fugákból ragasztó tisztítása

A dupla kenési technikának van egy olyan hátránya is, hogy a járólapoknál a levegő kipréselése során ragasztó kerülhet a fugák közé. Ez annyiban lehet előny is, hogy a burkolás során biztosítva van teljesen a járólap ragasztása (jól dolgozott a burkoló), de ugyanakkor nehézség is, mert azt a ragasztót onnan ki kell pucolni. Burkoló munkáim során 24 órán belül 20 fokos hőmérsékletnél kipucolom a ragasztót, amit ilyenkor még viszonylag gyorsan lehet kivitelezni, hiszen még nem köt meg. A nappali burkolást követően 2-3 nappal azonban már a ragasztó teljesen megszilárdul, és nagy nehézségek árán lehet csak kipucolni, illetve az is előfordulhat, hogy a járólapok szélei ilyenkor sérülnek. Ez pedig megrendelői oldalról reklamációra adhat okot, méghozzá jogosan.

Fugázás

A fugázást szobahőmérsékleten ajánlott végezni, mivel a sötét fugák hidegben - akár már 15-16 fokban - kifoltosodhatnak, elszíneződhetnek. A legnagyobb probléma az, hogy ennek javítására nincsen mód, csupán fuga kaparással és újra fugázással lehet segíteni ezen a helyzeten. Burkoló munkám során 20 fok alatt nem foglalkozom fugázással, tudatosan kerülve a fent említett hibalehetőséget.

Lábazati szegély felrakása

Ha kivitelezhető, akkor fontos már a festés munkafázisánál figyelni arra, hogy a lábazati szegély helyén a vakolt fal ne legyen glettelve, hogy jobb tapadást érjünk el a lábazati szegély felrakásánál és ne kelljen pár éven belül azt újraragasztani. Sok esetben látom, hogy 1-2 éves munkáknál a szegélyek elválnak, illetve leesnek a falról, vagy csak a sziló tartja meg azokat. Ezért is javaslom, hogy a fali szegély felületét gondosan készítsük elő, mindenképpen célszerű ebben az esetben is a mélyalapozás. 

Nappali, konyha, folyosó burkolás